Valmierā starptautiskajā tūrisma konferencē izzinās Latvijas dabas garšas | Vidzemes Augstskola
via
LAT
ENG
 
Vidzemes Augstskolas Studentu valdes Vides virziena rīkots konkurss “Iemūžini zaļu mirkli”
Vidzemes Augstskolas studentu apvienības Vides virziens rīko foto un video konkursu Vidzemes Augstskolas darbiniekiem...
08.12.2016
Tautas Harmonijas Centrā notiks improvizācijas vakars “Mēs atradām jumtu”
Sestdien, 10. decembrī, pulksten 18:00 Tautas Harmonijas Centrā notiks Vidzemes Augstskolas improvizācijas teātra „...
05.12.2016
„Valmiera Glass/Vidzemes Augstskola” gūst 20 tālmetienus sagraujot Rīga/DSN
   Piektdien, 2.decembrī, Latvijas Basketbola līgas otrās divīzijas ietvaros „Valmiera Glass/Vidzemes Augstskola”...
05.12.2016
Salvis Poišs - Exigen Services Latvia un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonda ikgadējās stipendijas saņēmējs
Ceturtdien, 1. decembrī, tika apbalvots Vidzemes Augstskolas 4. kursa students Salvis Poišs, kurš saņems uzņēmuma...
01.12.2016

Valmierā starptautiskajā tūrisma konferencē izzinās Latvijas dabas garšas

Ziņa pievienota - 19.10.2016

Piektdien, 21.oktobrī, Valmierā, Vidzemes Augstskolā norisināsies starptautiska tūrisma konference, kurā viena no tēmām būs gastronomijas tūrisms. Par to, kāda ir Latvijas dabas garša, stāsta viens no Latvijā vadošajiem šefpavāriem un konferences lektors Ēriks Dreibants.

“Latvijas dabas garšas meklējumi un mūsdienu virtuves manifests jau kādu laiku ir mana un arī citu manu kolēģu tēma, to pat var nosaukt par kustību. Turpinām ar nākamo “vilni” – Latvijas savvaļas garšas meklēšana un pētīšana. Uzskatu, ka mūsu uzdevums ir atstāt planētu tīrāku un zaļāku, salīdzinot ar situāciju, kāda tā ir mūsu piedzimšanas brīdī, vai vismaz nesabojāt to vēl vairāk. Ir cilvēku darbības, kas degradē dabu. To varam novērst, saskatot resursus, kuru izmantošana nenodara kaitējumu videi. Tas ir arī viens no svarīgākajiem nosacījumiem – dabā varam iet un garšas meklēt līdz mirklim, kamēr nenodarām tai pāri,”

stāsta Ē.Dreibants.

Gastronomijas tūrisms ir ne tikai ēdienu un dzērienu baudīšana, bet arī daudzas citas aktivitātes tūrisma industrijā, uzsver šefpavārs. Tās ir sajūtas, emocijas, kuras radām, kultūras mantojums, kuru izzinām, pieredze, kuru gūstam konkrētajā valstī. Jāpiebilst, ka nozīmīga Latvijai ir arī iespēja 2017.gadā nest Eiropas gastronomijas reģiona titulu. Rīgas – Gaujas reģions, kurā ir Valmiera, Cēsis, Sigulda, Rīga, Gaujas Nacionālā parka tūrisma klasteris, ar gastronomiju, kultūras mantojumu, viesmīlības tēmu, dažādiem pasākumiem un aktivitātēm stiprinās Gaujas Nacionālo parku kā starptautiski zināmu un pievilcīgu tūrisma galamērķi, vienlaikus piesaistot uzmanību Latvijas dabas garšai kopumā.

Īstenojot gastronomijas aktivitātes, vērība tiks pievērsta izglītībai, pilsētu un lauku mijiedarbībai, veselīgas pārtikas un uztura jautājumiem, ēdienu tradīcijām, restorānu un viesmīlības nozīmei un kultūrai, uzņēmējdarbībai un inovāciju nozīmei gastronomijā.

“Tā mēs varam vairāk parādīt mūsu Latviju. Ja man prasa, kur aug lācenes, mums jādodas uz purvu. Ja jautā, kur mīt foreles, apskatīsim mūsu upītes. Pa ceļam redzēsim skaisto Latvijas dabu, klintis, iežus, dzīvniekus, savvaļas veltes. Tā nav tikai garšu meklēšana, bet aizraujošs ceļojums.”

Turklāt garšu “medības” ir interesantas ne tikai ārzemju viesiem, bet arī Latvijā dzīvojošajiem – daudz dabas resursu neizmantojam, jo neesam tos iepazinuši. Arī Ē.Dreibants, jau pieredzējis Latvijas garšas meklētājs, atzīst, ka vienmēr atklāj ko jaunu. Piemēram, vēl nesen interesants augs Ainažu pusē garšojis kā sinepju sēkliņas.

“Iet dabā ir pārsteigums. Katru reizi vari atklāt ko jaunu. Bet nevajag steigties un baidīties no ērcēm. Izbaudot procesu, daba jums visu atklās un parādīs. Tik daudz veselīgā ir atrodams mūsu pļavās un mežos, piemēram, pienenes. Nevajag uzlikt ierobežojumus – nebaidīsimies kopā ar bērniem mesties četrrāpus un ar prieku ēst zaķskābenes vai arī nogaršot jauno priedīšu veselīgos dzinumus. Varam atklāt sev līdz šim nezināmus vai nenovērtētus produktus. Ir tikai jāskatās dabā, brīdi jāpadomā un jābauda.”

Starptautiskā tūrisma konference “Pieredze, inovācijas un izaicinājumi tūrismā: globālo tendenču vietējie risinājumi” Valmierā, Vidzemes Augstskolā un koncertzālē “Valmiera” notiks 2016.gada 21. oktobrī. Konferencē tiks aplūkotas tēmas, kas ir nozīmīgas Latvijas tūrisma un viesmīlības nozares nākotnes konkurētspējas veicināšanā, aktualizējot turpmākās desmitgades stratēģijas. Plašāks ieskats konferences tēmās Valmieras pilsētas mājaslapā.

Informāciju sagatavoja portāls "Valmieras Ziņas".



	
 
Vidzemes Augstskola © 2006-2016