Ēdiena valodnieciskie un starpkultūru aspekti jaunā rakstu krājumā | Vidzemes Augstskola
via
LAT
ENG
 
Vidzemes Augstskola ielūdz uz Zinātnieku nakts pasākumiem Valmierā
Visā Eiropā un arī Vidzemes Augstskolā (ViA) šī gada 30. septembrī notiks Zinātnieku nakts pasākumi. Augstskola un...
22.09.2016
Ekoskolu zaļais karogs turpina plīvot Vidzemes Augstskolā
Pirmdien, 19. septembrī, Vidzemes Augstskolai atkārtoti tika piešķirta Zaļā karoga balva. Tas tiek piešķirts mācību...
21.09.2016
Vidzemes Augstskolas studenti un darbinieki startē Valmieras maratonā
Svētdien, 18. septembrī norisinājās skriešanas seriāla „Bigbank Skrien Latvija” 6. posms – 10. "Sportlat Valmieras...
20.09.2016
Vidzemes Augstskolā atgriežas vieslekciju programma “SMART Lunch”
„Smart lunch” vieslekciju programma šajā studiju gadā tiks atklāta, trešdien, 21. septembrī, par sapņu piepildīšanu un...
20.09.2016

Ēdiena valodnieciskie un starpkultūru aspekti jaunā rakstu krājumā

Ziņa pievienota - 28.06.2012
tulk.JPG

Ir izdots Vidzemes Augstskolas (ViA) rakstu krājumu „Tulkojums ar garšu. Ēdiena valodnieciskie un starpkultūru aspekti”. Rakstos plašā kultūras kontekstā pievērsta uzmanība valodai, kas lietota, runājot par ēdienu, tulkotāja lomai šajos interpretācijas procesos un kulinārās valodas attīstībai laikā.

Krājuma sastādītāja, ViA Valodu un kultūras studiju centra (VSEC) docente Dr.phil. Beata Paškevica.: „Ēšana nav tikai fizioloģiska norise, cilvēks jau kopš maltītes termiskās apstrādes pirmsākumiem neēd tikai izsalkuma remdēšanas nolūkā. Ēdienam un ar tā pagatavošanu, pasniegšanu un baudīšanu saistītām darbībām piemīt psiholoģiski motivēta sabiedrības kultūrā sakņota nozīme”.
„Pavāru kluba” valdes loceklis Uldis Šulte papildina: „Ņemot vērā, ka jebkura runa rezonē ar mūsu pašizaugsmes potenciālu, tad īpaši svarīgi ir rūpēties par valodas lietojumu pārtikas fenomenoloģijā, jo tikai valodas radīto vibrāciju saskaņa vai rezonanse ar morfoģenētiskā lauka pirmatnējo vibrāciju spēj nodrošināt vai uzlabot mūsu dzīves kvalitāti”.

Rakstu krājumā „Tulkojums ar garšu” ir apkopoti 2011. gada maijā Vidzemes Augstskolas Valodu studiju un eksaminācijas centra rīkotās konferences "Tulkojums ar garšu. Ēšanas kultūras un kulinārās valodas aspekti starpkultūru komunikācijā" materiāli. Krājuma valoda ir latviešu un angļu, rakstu autori ir no Liepājas Universitātes, Ventspils Augstskolas, Latvijas Kultūras akadēmijas, Vidzemes Augstskolas, Igaunijas Zinātņu akadēmijas Literatūras centra (Under and Tuglas Literature Centrs of the Estonian Academy of Sciences).

Liepājas Universitātes doktorante un docētāja Ineta Bernota sniedz apkopojošu materiālu par konditorejas terminiem latviešu rakstu valodā 17. un 18. gadsimtā. Ventspils Augstskolas pārstāve ģermāniste Egita Proveja raksta par Rubenes mācītāja Kristofa Hardera sastādīto pavārgrāmatu (1795) un gadu vēlāk Jelgavā iznākušo Matiāsa Stobes pavārgrāmatu, meklējot tajās kopīgo un atšķirīgo. Par sparģeļu ieviešanos Baltijas dārzos kultūrvēsturiskā aspektā raksta Tallinas pētniece Ulrike Plāta (Ulrike Plath). Kultūras Akadēmijas doktorante Astra Spalvēna parāda saldās garšas metaforu lietojumu mūsdienu reklāmvalodā. Vidzemes Augstskolas lektore Selgas Goldmane atklāj savu redzējumu par ēšanas ainām filmās.

Krājuma eksemplāri pieejami Vidzemes Augstskolā, Valmieras Integrētajā bibliotēkā, Valmierā, Cēsu ielā 4.

Foto: Reinis Hofmanis
Attēlā: Dikļu pils šefpavārs Valters Zirdziņš

Zane Leimane,
Vidzemes Augstskolas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
mob.tālr. 26182244
e-pasts: zane.leimane@va.lv
www.va.lv

 



	
 
Vidzemes Augstskola © 2006-2016